Login
Password
Sources on this Page

> Headlines by Category

 Home / Entertainment / Auto

You are using the plain HTML view, switch to advanced view for a more complete experience.

ŽABA' Kako je zagrebačka drama u BiH postala hit predstava, a potom film

Bosansko-hercegovački film “Žaba” nastao je prema istoimenom kazališnom tekstu zagrebačkog dramskog pisca Dubravka Mihanovića.

Taj tekst napisan je još sredinom prošle dekade, a praizveden 2005. u zagrebačkom Teatru Itd u režiji Franke Perković, sa Sretenom Mokrovićem i Franjom Dijakom u glavnim ulogama. Predstava je imala pristojne kritike, no igrala kratko i tiho zgasnula.

U tom se trenutku činilo se da je priča o “Žabi” - kako to obično bude s hrvatskim dramskim tekstovima - zavazda završena. Nitko, pa vjerojatno ni sam Mihanović, zacijelo nije mislio da će tekst doživjeti drugi i mnogo življi “afterlife”, i to u susjednoj državi.

Jaki glumački sastav

A sa “Žabom” se dogodilo upravo to. Tekst je izveden u sarajevskom Kamernom teatru s najjačom postavom bosanskih glumaca i u režiji Elmira Jukića, inače redatelja sitcoma “Lud, zbunjen, normalan”. Predstava se u BiH pretvorila u enormni hit, izigrana je gotovo sto puta, obišla je na turneji dobar dio bliže i dalje Europe, da bi u konačnici taj kazališni uspjeh ponukao autore da naprave i film.

Isti režiser Jukić i isti glumački sastav koji je igrao u predstavi snimili su i filmsku verziju “Žabe” po scenariju Mihanovića i Pjera Žalice. Taj film u subotu je igrao na zatvaranju ZFF-a, da bi potom odmah krenuo i u distribuciju u nezavisnoj mreži.

Radnja “Žabe” gotovo se u cijelosti odvija u četiri zida jedne (ovdje: sarajevske) brijačke radnje. Vlasnik te radnje je Zeko (Emir Hadžihafizbegović), ratni veteran s jedva potisnutim PTSP-om. Na sivi i otužni bajramski dan, Zeko otvara brijačnicu. U nju uskoro navraća njegov mlađi brat Braco (Aleksandar Seksan), alkos bez posla koji se po sav dan klati po kladionicama, a zbog toga mu se raspada obitelj. Stariji brat patronizira mlađeg, htio bi ga prevesti na pravi put, a ovog - pak - taj docirajući ton nervira.

Osim dvojice braće, u brijačnici je i njihov prijatelj Švaba (Mirsad Tuka), taksist koji pred Zekom ima grižnju savjesti, jer je tijekom rata utekao u Njemačku. Švaba je - ujedno - i jedini koji uspijeva primiriti nepomirljivu braću. A bratsko zabadanje eskalira sve više i više, do trenutka kad stariji brat uzme britvu i položi je mlađem na grkljan, prijeteći da će ga zaklati.

kkk 

Zrcalo stanja duha 

“Žaba” kao tekst - ukratko - u velikoj mjeri zrcali stanje duha Hrvatske oko 2005. Ratni veterani još su funkcionirali kao “role-models” i moralni arbitri, njihova mlađa braća još su bila dovoljno mlada da imaju mladenačke bubice, a društvo je bilo dovoljno optimistično da tekst završi nekom vrstom hepienda.

Nisam siguran da bi ni sam Mihanović danas napisao takvu “Žabu”, no u Bosni i Hercegovini tekst je uspio, što znači da je pogodio senzibilitet zajednice kojoj očito trebaju i “role-models” i dašak optimizma.

Snimljeno kazalište

Režiser Jukić i scenaristi adaptaciji su kazališnog teksta pristupili bez puno rizika, jednostavno i školski. Ponešto su “provjetrili” tekst unoseći uvodni dio izvan brijačnice, te pojačavajući predradnju likova. Kad se radnja premjesti u brijačnicu, najvažniji je redateljski zadatak bio suzbiti dojam kazališne komornosti, što je Jukiću - kao veteranu sitcoma - uspjelo.

Što se glumaca tiče, vidi se da su to ljudi koji su te likove igrali stotinu puta i da su ih sasvim sažvakali. Istodobno, na nekim se mjestima vidi da su glumačku gestu i pristup preselili iz kazališta, pa “Žaba” na mahove ima viškova glumačke ekspresije.

U malom kastu, koji se faktički sastoji od četvero ljudi, daleko najviše i filmskog vremena i pažnje ima Emir Hadžihafizbegović, koji - zanimljivo - igra ulogu uvelike sličnu onoj koju glumi i u pobjedniku ZFF-a, filmu “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića. U oba filma, Hadžihafizbegović glumi veterana koji je iz rata izišao ozbiljno traumatiziran, koji se povukao u neku vrstu duhovnosti i svijet rituala, a onda dočeka trenutak kad mora „autati“ svoje frustracije.

Kod “Žabe” se osjeća da je to snimljeno kazalište, što ne mora svatko voljeti. No, ako to i jest snimljeno kazalište, snimljeno je neloše, ima tu i ritma i emocije, a film bi bio i bolji da je režiser glumce naveo da prilagode glumu mediju i malo je priguše.

FOTO: NEUOBIČAJENI ULOV DUBROVAČKIH CARINIKA U automobilu crnogorskih oznaka otkriveno 14 pasa s krivotvorenim ispravama

Tijekom vikenda dubrovački carinici provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Karasovići spriječili su krijumčarenje čak 14 pasa.

Kako doznajemo, sumnje u krijumčarenje četveronožnih ljubimaca počele su s prvim pregledom jednog automobila hrvatskih tablica. Očitanjem mikročipova u psima koji su putovali sa svojim vlasnicima, napominju iz Carine, posumnjali su u njihovo krijumčarenje pa stoga nije dugo trebalo da na granici "padnu" sumnjivci. Već idućeg dana u automobilu crnogorskih oznaka otkriveno je 14 pasa. Osim toga, pronađen je i veći broj putovnica za pse te aplikator za čipiranje pasa.

Temeljitim pregledom oduzete dokumentacije odnosno isprava za pse, utvrdilo se da su sve krivotvorene. Krijumčari pasa su privedeni u policijsku postaju Grude nakon čega će po dovršetku istrage, protiv kršitelja zakona biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave.

Koja je trebala biti krajnja destinacija tih pasa, nije poznato.

PSI5.jpg

PSI4.jpg

PSI3.jpg

PSI2.jpg

PSI1.jpg 

KUPITI AUTO ILI GA IZNAJMITI? Podaci pokazuju da velike tvrtke mijenjaju trend u voznim parkovima

Prema podacima koje je Fleet rent-a-car prikupio tijekom protekle dvije godine, čak 57 posto tvrtki uključenih u anketu  prešlo je na korištenje dugoročnog najma automobila. Riječ je o najmu vozila domaćih tvrtki na period duži od mjesec dana.

Anketa je provedena na uzorku 50-ak hrvatskih tvrtki, a anketni listovi prikazuju trend kojim korisnici ukazuju na isplativost najma automobila prema potrebi u odnosu na vlasništvo nad istim koje donosi povećane financijske izdatke, kažu u Fleetu.

“Razloge treba tražiti u financijskoj uštedi, no određeni broj ispitanika ističe i sezonsko poslovanje koje povećava potrebu za većim brojem automobila u određenim mjesecima. Neke tvrtke su pak projektno organizirane i unajmljuju vozila na određeno vrijeme shodno trajanju projekta. Dio tvrtki na prvo mjesto stavlja fleksibilnost dugoročnog najma bez dugoročnih obveza i troškova povezanih s posjedovanjem automobile”, objavili su u priopćenju.

Ispitanici ističu I kako zbog potreba operativnog poslovanja trebaju vozilo na mjesec dana do nekoliko godina, te ga žele mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima.

“Ne odgovara im da imaju kreditnu ili leasing obvezu, a neke tvrtke nemaju uvjete za leasing ili kredit te nisu sigurne u prihode u idućih tri do pet godina. Pored toga, pojedini ispitanici žele izbjeći moguće gubitke i neugodnosti te mogućnost vraćanja ili zamjene automobila u bilo kojem trenutku bez financijskog tereta, tj. podržavaju trend ‘rent don’t own’.  Dugoročni najam ističu ima velike prednosti u odnosu na operativni leasing”, kažu u Fleetu.

Naglašavaju da je njihovo istraživanje pokazalo kako korisnici najveću prednost vide u činjenici da ovaj vid usluge uvelike olakšava poslovne procese te da najveće prednosti vide u agencijskim uslugama: korištenju novih vozila, uslugama registracije i tehničkog pregleda, osnovnog i kasko osiguranja, redovitog servisiranja, izvanrednog održavanja, korištenja zamjenskog vozila u slučaju kvara, zamjenu sezonskih guma, dostavu i preuzimanje na željenoj adresi…, dakle sve ono što leasing ne uključuje.

VREMENA JE SVE MANJE, ČLANOVI PODMORNICE IMAJU KISIKA ZA JOŠ DVA DANA Potragu otežavaju snažan vjetar i valovi, ali to nije najgora vijest...

Zvukovi otkriveni u južnom Atlantiku ne potječu s nestale argentinske podmornice s 44 člana posade, objavila je u utorak argentinska mornarica.

Podmornica San Juan nestala je prije pet dana kada se zbog kvara vraćala u matičnu luku Mar del Plata i u opsežnoj potrazi za njom sudjeluju brodovi sedam država.

Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili kako su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove.

Mornarica je priopćila kako su zvukovi biološkog porijekla i ne radi se o porukama Morseovim znakovima.

Podmornica s kojom je argentinska mornarica posljednji puta bila u kontaktu u srijedu ima kisika za sedam dana.

Potragu otežavaju valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi.

GRANDMASTER FLASH ZA JUTARNJI 'Svirao sam po ulici i drogirao se, ali danas sam ponovno rođen

Joseph Saddler, poznatiji kao Grandmaster Flash, legendarni DJ, inovator i jedan od začetnika hip-hop kulture te za sada jedini predstavnik toga žanra koji je 2007. primljen u Rock and Roll Hall of Fame, u nedjelju je u sklopu turneje “Hip Hop, People, Places and Things“ gostovao u zagrebačkom The Garden Breweryju.

Za audio-video spektakl ovog 59-godišnjeg Amerikanca, majstora miksanja, scratchanja i beat loopinga, tražila se karta više, ali nebrojenim obožavateljima, koji su godinama nestrpljivo čekali Flashov prvi nastup u Hrvatskoj, nije smetalo ni što su svojeg glazbenog idola morali slušati s terase - dapače, i ondje se plesalo jednakim žarom kao i u prepunom klubu.

Poslije energičnog, gotovo dvosatnog giga sjeli smo s Grandmasterom, koji se u ekskluzivnom intervjuu bez imalo zadrške osvrnuo na svoju sada već 41-godišnju karijeru.

ggg.jpg 

Kako je izgledalo vaše odrastanje u Bronxu u New Yorku?

Kao najmlađi u obitelji, s četiri starije sestre, bio sam prilično tih i povučen, ali glazba me privlačila od malih nogu. Otac je imao impresivnu kolekciju ploča, od jazza, bluesa, disca, nije bilo žanra koji nije pratio, ali ja se njegovim stvarima nisam smio ni približiti, a kamoli taknuti ih. Svaki put kad bi me vidio da kopam po njegovim pločama, tata bi me vraški izbatinao. Bio je vrlo strog, ali očito u svakom zlu ima neko dobro - moje je bilo to što sam već kao klinac naučio sve o vrijednosti vinila.

Kad ste zapravo počeli eksperimentirati kao DJ?

Nakon što me majka upisala u srednju školu za električara. Tad sam zapravo počeo shvaćati na kojem principu rade svi ti uređaji koje koristimo u svakodnevnom životu. Postao sam opsjednut rastavljanjem i ponovnim sastavljanjem svega što bi mi došlo pod ruku - od sestrina sušila za kosu do električnih aparata koje sam skupljao na obližnjem smetlištu. Naravno, nije dugo trebalo da me svi u kući zamrze jer su moji eksperimenti često loše završavali. Jednostavno me fascinirala činjenica da “mrtvi” predmet mogu utaknuti u zid i doslovce ga oživjeti. Primjerice, upravo sam od smeća napravio svoje prve zvučnike!

Sjećate li se svojih početničkih gigova?

Kao tinejdžer bio sam primoran puštati glazbu na ulici jer sam bio premlad za klubove. Organizirao sam kvartovske zabave, malo pomalo osmišljavao vlastite turntable tehnike i s vremenom me počelo pratiti sve više ljudi. Naučio sam “manipulirati” pjesmama onako kako sam ja to htio, a publiku je osobito fascinirala brzina mojih ruku dok to radim, to me na kraju i proslavilo te postalo moj zaštitni znak.

Lani ste bili i zvijezda Netflixove serije “The Get Down“. Kako je bilo vidjeti mlađu verziju sebe na malom ekranu?

Isprva sam bio uvjeren kako nikad neće naći klinca koji izgleda poput mene, a kad sam prvi put vidio Mamoudoua Athieja, koji me glumio, uplašio sam se! Odmah sam ga pitao tko mu je majka, toliko mi je sličio da sam pomislio kako sam ga možda zbilja ja i napravio (smijeh). Poslije upoznavanja uslijedila su tri mjeseca rigoroznih treninga. Priznajem, jako sam strog učitelj i sa mnom nije bilo lako, dečko je u više navrata bio na rubu suza zbog mojeg vikanja, ali isplatilo se, barem su tako rekli kritičari i gledatelji serije.

Po vama, je li DJ-iranje isključivo stvar talenta ili se ipak može donekle naučiti?

Teško pitanje. Starija sestra uvijek govori kako sam se ja, primjerice, s time rodio. Ako ti je to u genima i krvi, naravno da brže učiš, ali mislim da se isti uspjeh može postići i uz dovoljno truda, rada, koncentracije te upornosti. Praksa čini čuda, jednostavno treba neprestano vježbati kako ne bi zakržljao, nešto slično kao u sportu.

Je li u vašoj karijeri bilo trenutaka kad ste htjeli odustati od svega i kako ste riješili te krizne situacije?

Svojedobno sam bio potpisao vrlo loš ugovor s jednom diskografskom kućom. Osjećao sam se kao zarobljenik, pao u depresiju i odao se drogama. Da me obitelj i djevojka nisu “iščupali” iz tog mračnog stanja, tko zna bih li danas uopće bio živ. Uvijek ću im biti zahvalan što su mi omogućili da se ponovno “rodim”.

FOTO: NAJPOZNATIJI MODNI SPEKTAKL U SJENI SKANDALA Možda nije bilo najtraženije manekenke na svijetu, ali zato je show ukrala njezina sestra

Tradicionalno najspektakularnija modna revija na svijetu – Victoria’s Secret revija donjeg rublja održava se od 1995. godine,a  nosile su je samo najbolje svjetske manekenke poput Heidi Klum, Gisele Bündchen, Allesandre Ambrosio, Adriane Lime, Mirande Kerr i Tyre Banks.

 

Ove godine prvi put se revija nije održala u nekoj od modnih prijestolnica, nego je preseljena u Šangaj, ne bi li poznati brand donjeg rublja osvojio veliko kinesko tržište i kupcima približio svoje porizvode.

 

Uoči revije nizali su se skandali jedan za drugim, među kojima je možda najzapaženiji izostanak možda najpoznatije menekenke današnjice Gigi Hadid i to zbog toga što su joj kineske vlasti uskratile vizu, no najplaćenije svetske manekenke svojski su se potrudile da svojim nastupom zasjene medijske napise.

Modna revija Victoria's Secret u Šangaju 

Pistom su prošetale Bella Hadid, Alessandra Ambrosio, Romee Strijd, Candice Swanepoel, Adriana Lima, Karlie Kloss, Stella Maxwell, Martha Hunt, Taylor Hill i mnoge druge, a nastupili su i glazbenici Harry Styles, koji je uletio u zadnji čas umjesto Katy Perry, Miguel, Jane Zhang i Leslie Odom Jr. 

 

Brazilski model Lais Ribeiro pistom je prošetala u čarobnom grudnjaku vrijednom 2 milijuna dolara optočenom dijamantima, safirima i topazima, a teškim 600 karata.

Jeste li čuli za ikigai, tajnu dugog i sretnog života?

Do sada ste se već upoznali s danskim konceptom života hygge, kojim su prošle godine bili opsjednuti svi. A ako topla pletena dekica i prefini kolačići nisu riješili vaše probleme, možda ćete pronaći tajnu sreće u japanskom pojmu ikigai.

Kombiniranjem japanskih riječi iki, što znači život i gai, što znači vrijednost, ikigai u osnovi znači pronalaženje svrhe u životu.

11953015_771252379652446_8239777514832087476_n-2.jpg

"Ikigai se može prevesti kao" razlog postojanja "- ono što vas svakog jutra potiče da izađete iz kreveta", napisao je Héctor García, koautor knjige Ikigai: Japanska tajna dugog i sretnog života, za The Guardian.

S obzirom na to da je Japan poznat po dugovječnosti svojih građana, prosječna starost žena je 87 godina, a muškaraca 81. godinu prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi zemlje, izvijestio je BBC- ikigai bi mogao biti i tajna dugovječnosti.

Ikigai 

Kako pronaći svoj ikigai

Ikigai je često povezan s Venn dijagramom gdje se sljedeći elementi preklapaju:

Što volite?
U čemu ste dobri?
Što svijet treba?
Što vam se može platiti?

Rezultat koji dobijete na sjecištu ova četiri popisa je ikigai. Ako ste već umirovljeni, možete ukloniti "što vam se možete platiti"  i još uvijek možete pronaći svoj ikigai s preostala tri.

Zapravo, posao za koji primate plaću ne bi trebao imati nikakve veze s vašom ikigai svrhom u životu. U anketi od 2.000 japanskih muškaraca i žena koje je provela Središnja istraživačka služba 2010., samo 31 posto ispitanika smatra da je njihov rad ikigai, izvijestio je BBC. Mnogo je japanskih umirovljenika nakon odlaska iz službe pronašla veću svrhu u hobijima, što ne samo da ih održava aktivnim, nego i životu daje osjećaj značenja nakon završetka karijere.

Ikigai 1 

Razmislite o svojem životnom „toku”

Ista kao što možete izraditi popis s četiri elementa poput ovog iznad i shvatiti što je u središtu svih njih, tako je i pronalaženje ikigai smisla vrlo jednostavno. Zastanite na trenutak tijekom dana i zapitajte se: Zašto ja ovo radim?

16195878_1106728586104822_3168558397141519901_n.jpg 

"Kada uđemo u stanje 'protoka' gubimo osjećaj prolaska vremena ', rekao je Garcia, rodom iz Barcelone koji je živio u Tokiju 13 godina, za Independent. "Jeste li ikad bili tako uneseni u posao da ste zaboravili piti i jesti? O kakvom je poslu bila riječ?"

"Na primjer, postao sam jači u svom svakodnevnom poslu kada govorim" ne "o stvarima koje znam da ne volim i nisam dobar u njima, i stavljam se u situacije u kojima sam dobar i koje volim." "Također, posvećujem više vremena i pažnje svojim hobijima: jogi i fotografiji, i uživam više nego ikada."

Izvor: countryliving

POBUNA GRAĐANA NAKON TRAGEDIJE KAKVU SAMOBOR NE PAMTI 'Nema nikakvih kontorola, nema uopće kamera, a trebate vidjeti kako to izgleda navečer...

Pekara je bila puna, kako uvijek bude u subotu navečer. Odjednom se prolomio vrisak, kao da je vrisnuo netko ovdje u lokalu. Istrčala sam na ulicu i vidjela prizor koji neću zaboraviti cijeli svoj život - dijete je nepomično ležalo, a majka je iznad njega zapomagala.

Uhvatila sam se za mobitel da pozovem hitnu, no čula sam da to radi još najmanje troje ljudi oko mene. Hitna je došla za manje od pet minuta - prisjeća se Angelina, djelatnica pekare nasuprot zebre gdje se prije tri dana dogodila stravična nesreća u kojoj je život izgubio šestogodišnjak.

Velike brzine

Ovakvu tragediju Samobor ne pamti, slažu se građani s kojima smo jučer razgovarali. Vozačica Štefanija Lindić (73) nije usporila na pješačkom prijelazu, kakvih na glavnom samoborskom trgu ima na svakih nekoliko metara, i zauvijek je ugasila jedan dječji život. Brat (9) je lakše ozlijeđen i pušten na kućnu njegu, no ostaje pitanje kako će se suočiti s gubitkom brata.

Jučer je u Samoboru bilo tiho, a mnogi su zastali kod pješačkog prijelaza, zapalili svijeću ili lampaš ili se samo prekrižili. Sa svojim sedmomjesečnim sinom u kolicima šetala je i mlada majka Nikolina Guliš. Ne želi ni razmišljati, kaže, o tome kako je roditeljima koji su izgubili svoje dijete.

- Jako me potreslo i apeliram na vlasti da napokon zatvore trg za promet. Majka sam troje djece i uistinu strepim radi ovog trga jer nitko ne poštuje ograničenje od 30 na sat - ogorčena je Nikolina.

Josip Futač (76) u Samoboru živi cijeli svoj život, a prometnicu kroz Trg kralja Tomislava, zbog izuzetno velike brzine vozača, uspoređuje s Monte Carlom.

- Trebate vidjeti kako to izgleda navečer, kada se ovdje svi sjure. Najgore od svega je što kontrole nema, otkako se policijska postaja premjestila iz centra u bivšu vojarnu, nijednom ih nisam vidio kako ovdje mjere brzinu i kažnjavaju vozače - ističe Josip, koji je gotovo vršnjak vozačice koja je usmrtila dječaka, ali ne vozi već dva desetljeća.

- Nemam reflekse kao prije, ne osjećam se sigurnim za volanom. Kako za sebe, tako i za druge - smatra Josip.

Rasprave

Samoborčani Damir Mujčić i Mladen Trnar o detaljima nesreće raspravljali su tik ispred Bor bara. Naime, riječ je o kafiću čiji je vlasnik sin vozačice Hrvoje Lindić kojeg jučer nismo uspjeli dobiti na telefon, a djelatnici kafića nisu htjeli ništa komentirati.

Mujčić i Trnar kažu da vozačica (73) oduvijek živi u Samoboru, pokrenula je nekoliko poslova, a prije dvadeset godina i sama je imala obiteljsku tragediju, stariji sin joj je poginuo u padu padobrana.

- Ova nesreća zapravo je strašna tragedija za koju ona sama nije kriva. Vjerojatno joj je na trenutak popustila pažnja, nije bila ni pijana, a nije se i prebrzo vozila, barem koliko smo čuli. Inače je dobra žena, ali starija je i bolesna, mislimo da bi se trebalo nešto poduzeti oko situacije s izdavanjem vozačkih dozvola - slažu se Damir i Mladen.

Damir je, inače, dugogodišnji vozač i tvrdi kako se nigdje drugdje vozačke ne daju na tako velike periode kao kod nas.

Goranu Husincu, stalnom sudskom vještaku za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila dobro je poznato mjesto ove nesreće. On smatra kako su ljudi uvjereni da im se ništa neće dogoditi kada se kreću trgovima jer tamo vlada smiren promet.

Uspornici

Prema riječima prometnog stručnjaka Željka Marušića, treba odmah pokrenuti izgradnju odgovarajuće zaobilazne prometnice, koja će omogućiti zatvaranje prometa na samoborskom Trgu kralja Tomislava i pretvoriti ga u pravu pješačku zonu.

Neki smatraju kako bi ograničenje brzine trebalo staviti na najviše 20 kilometara na sat, te uvesti videonadzor kojim bi se sankcionirali svi prekršitelji.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak za medije je već prije rekao kako je Trg kralja Tomislava zaštićeno kulturno dobro i da se na njemu ne smiju izvoditi nikakve intervencije bez suglasnosti Ministarstva kulture.

- Samobor ima i više nego dovoljno uspornika, ali ako treba, postavit ćemo ih još, a što se tiče kamera i smanjenja brzine na 20 km/h, razgovarat ćemo s policijom koja je nadležna - rekao je Beljak.

www 

ZA TRI HOTELA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU ZAINTERESIRANO 88 ULAGAČA Hoće li izdržati do drugoga kruga i dati obvezujuće ponude?

Za većinske državne udjele u tri hotelska poduzeća koja je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) ponudio na prodaju stiglo je 88 neobvezujućih ponuda, objavljeno je.

Radi se o dionicama odnosno udjelima u većinskom vlasništvu tvrtki  Jadran Crikvenica  (75,81 posto), Hoteli Maestral Dubrovnik (75,32 posto), Hoteli Makarska (70,54 posto).

U CERP-u ocjenjuju da broj pristiglih pisama interesa  “predstavlja izniman iskaz interesa domaćih i stranih ulagača za turistički portfelj CERP-a”, ali ne otrkivaju detalje.

Postupak javnog prikupljanja ponuda provodi se u dva kruga, a prvi je zaključen 13. studenoga.   

U drugom krugu slijedi donošenje odluke o početnoj cijeni i obveznim uvjetima, poziv potencijalnim investitorima koji su iskazali interes u prvom krugu te proces dubinskog snimanja od strane potencijalnih investitora. Nakon toga ulagači podnose obvezujuće ponude.

Dionice Hotela Maestral nominalne su vrijednosti 71,1 milijun kuna, Hotela Makarska 124,2 milijuna kuna te Jadrana Crikvenice 347,5 milijuna kuna.

Država već po sedmi put pokušava privatizirati dubrovačke Hotele Maestral, a u zadnjem pokušaju 2015. godine nije zaprimljena nijedna obvezujuća ponuda. No, država po prvi put prikuplja ponude za kupnju većinskog udjela u crikveničkom Jadranu, koji je početkom 2014. izašao iz stečaja.

PIPKAO NAS JE, SKIDAO SE GOL, A TEK PORUKE KAKVE JE SLAO...' Slavni američki novinar na stupu srama, odmah je suspendiran!

Voditeljska zvijezda američke televizije Charlie Rose, poznat po intervjuima s vodećim svjetskim političarima poput američkog predsjednika Baracka Obame ili ruskog predsjednika Vladimira Putina, suspendiran je u ponedjeljak s postaja CBS, PBS i Bloomberg nakon objave svjedočanstava osam žena koje slavnog novinara optužuju da ih je seksualno uznemiravao.

Ime Charlieja Rosa, štovane figure s američkih malih ekrana, dodaje se tako na listu uglednih osoba optuženih za zlostavljanje u okviru otkrića o producentu Harveyju Weinsteinu koja su se nakon Hollywooda proširila na poslovni svijet, svijet medija i politike.

Osam žena bile su, po dnevniku Washington Post koji objavljuje njihova svjedočanstva, nekadašnje zaposlenice ili kandidatkinje za mjesta u "Charlie Rose" showu na PBS-u koji vodi Rose, također zaposlen i u jutarnjem "CBS This Morning", a  redovito sudjeluje i u informativnom magazinu "60 Minutes" na postaji CBS.

"Nažalost moja elektronska pošta već je prepuna mejlova žena koje su imale slične uznemirujuće susrete s Charliejem Roseom", napisala je u ponedjeljak navečer Amy Brittain, novinarka Washingtona Posta, pozivajući osobe koje imaju informacije da je kontaktiraju e-mailom. "Naše praćenje te teme nastavlja se ", dodala je ona.

Postaja PBS najavila je da smjesta ukida svoju emisiju osuđujući putem glasnogovornika "duboko uznemirujuće optužbe".

Ista stvar na CBS-u. "Charlie Rose je smjesta suspendiran dok ne sagledamo u cijelosti problem", reagirao je CBS News u priopćenju objašnjavajući da "vrlo ozbiljno shvaća" optužbe.

Među ponašanjem koje se predbacuje 75-godišnjem novinaru, osam žena spominje opscene telefonske pozive, pipkanja a dvije tvrde da se pred njima skinuo gol.

Te žene od kojih je pet svjedočilo anonimno, tvrde da su se dotične radnje odvijale od 1990. do 2011. Imale su između 21 i 37 godina u trenutku navodnih događanja.

"Važno je da te žene znaju da ih čujem i da mi je duboko žao zbog mojeg nedoličnog ponašanja. Jako mi je neugodno", reagirao je Rose u priopćenju objavljenom na Twitteru.

"Proći će mnogo vremena, a možda gledatelji neće više nikad vidjeti Charlieja Rosea u voditeljskoj fotelji", ocjenjuje profesor novinarstva Ben Bogarrds sa sveučilišta Quinnipiac.

Post Selected Items to:

Showing 10 items of about 22000

home  •   advertising  •   terms of service  •   privacy  •   about us  •   contact us  •   press release design by Popshop •   © 1999-2017 NewsKnowledge